Hamburgerji z omako za žar
Sestavine (za 8 porcij):
- 410 g vloženega in osušenega fižola
- 15 ml kisa
- 15 ml worcesterske omake
- 2 ml stisnjenega česna
- 200 g pustega mletega govejega mesa
- 1 sesekljana čebula
- 1 sesekljano steblo zelene
- 1 nadrobljena rezina kruha (belega ali črnega)
- 250 ml ovsenih otrobov
- 5 ml raztopljene jušne osnove (kocke)
- 1 jajce
- 5 ml oljčnega olja ali olja oljne ogrščice
- 4–8 štučk za hamburgerje
- sveže mlet črni poper
Omaka za žar
- 1 sesekljana čebula
- 1 veliko naribano jabolko
- 1 strok stisnjenega česna
- 5 ml oljčnega olja ali olja oljne ogrščice
- 60 ml paradižnikove omake ali pelatov
- 1 drobno narezan paradižnik
- 125 ml vode
- 20 ml rjavega sladkorja
- 30 ml worcesterske omake
- 5 ml soli
- 10 ml gorčice
Priprava:
- Pretlačite fižol, kis, worcestersko omako in česen ali vse te sestavine sesekljajte v električnem mešalniku.
- Dodajte pusto mleto govedino, čebulo, zeleno,kruh, ovsene otrobe, jušno osnovo, poper in jajce ter premešajte, da nastane kompaktna zmes.
- Oblikujte v osem polpetov za hamburgerje.
- Ponev premažite z žlico olja. Vroče olje z lopatico pomažite po celotni površini ponve.
- Popecite polpete – na vsaki strani 5 minut.
- Omako pripravite tako, da čebulo, jabolko in česen pražite tako dolgo, da čebula postekleni.
- Nato v omako dodajte ostale sestavine in dušite 5 minut.
- Postrezite na štručkah za hamburgerje, s paradižnikom, listom zelene solate ali rukole in omako za žar.
Taki polpeti so zelo rahli in ne tako mesnati kot v običajnih hamburgerjih.
Prehranska vrednost enega hamburgerja z omako (brez kruha):
kalorije ... 199 kcal
beljakovine ... 11 g
maščobe ... 6 g
ogljikovi hidrati ... 23 g
vlaknine ... 5 g
holesterol ... 50 mg
natrij (sol) ... 352 mg
Recept in fotografija: povzeto po kuharski knjigi za pripravo jedi z nizkim GI in manj maščobami, avtoric Gabi Steenkamp in Liesbet Delport, naslov Eating for Sustained Energy 1 (Tafelberg).