Piščančji zrezki
Sestavine (za štiri osebe)
- 450 g piščančjih prsi
- ¼ lončka (60 ml) kaper
- 1 lonček (250 ml) jušne osnove
- ¼ lončka (60 ml) belega vina
- 2 žlici (30 ml) oljčnega olja
- ¼ lončka (60 ml) limonove soka
- 1 žlica limonine lupinice
- sol in poper po okusu
- 3 stroki česna
- 1 šalotka (½ slajše čebule)
Špinača in popečeni paradižniki
- 2 žlici (30 ml) oljčnega olja
- 700 ml češnjevega paradižnika
- 140 ml sveže mlade špinače
- 2 žlici (30 ml) limonovega soka
- 1 žlica soli
- poper
- 1 strok česna
Opomba:
Če želimo ravne zrezke, piščančje prsi položimo na čisto rezalno desko in jih pokrijemo s folijo. Na to položimo lonec in z njim pritiskamo na meso, da se splošči. Špinača in paradižniki bodo najlepše naravne barve le ob postrežbi takoj po pripravi.
Priprava:
- Šalotko sesekljamo in zdrobimo česen. Stresemo v ponev z oljčnim oljem in pražimo, da zastekli.
- Medtem ko se šalotka in česen dušita, pripravimo piščančje meso.
- Piščančje prsi poravnamo, tako da so enakomerno enake debeline (glejte opombo). Potem ko meso solimo in popramo, ga položimo v ponev na šalotko in česen. Pustimo dušiti nekaj minut. Ko se robovi zrezkov pobelijo, vsak kos obrnemo.
- Dodamo jušno osnovo, limonov sok, kapre in belo vino. Pokrijemo in pustimo dušiti od 7 do 10 minut oziroma dokler piščanec ni povsem prepečen. Medtem ko se meso duši, lahko pripravimo paradižnik in špinačo.
Priprava paradižnika in špinače
- V veliko ponev damo dve žlici oljčnega olja in grejemo pri zmernem ognju.
- Dodamo strt česen in češnjeve paradižnike. Previdno, olje je vroče!
- Paradižniki bodo v nekaj minutah popokali. Pri tem jim lahko pomagamo tako, da jih rahlo prebodemo z vilicami.
- Dodamo svež limonov sok, sol in poper ter šopke špinače. Nato mešamo, dokler špinača ne ovene, verjetno le minuto ali dve.
- Ko je pripravljeno, ugasnemo štedilnik in takoj postrežemo s pripravljenimi piščančjimi zrezki.
|
Piščanec |
Paradižnik in špinača |
Energijska vrednost |
298 kcal |
107 kcal |
Beljakovine |
32 g |
2,3 g |
Maščobe |
32,6 g |
7,3 g |
Ogljikovi hidrati |
3,7 g |
10,7 g |
Vlaknine |
0,5 g |
4,2 g |
Natrij |
545 mg |
670 g |